top of page

Opruimen Bladeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De dagen worden korter en kouder, maar de bomen sieren het landschap met hun zachte herfstkleuren.  Het herfstgevoel zit er al volop in en bij een wandeling door het bos zorgen de afgevallen bladeren voor een heerlijk ritselend en krakend geluid.

Helaas houdt niet iedereen van deze afgevallen bladeren want ook de bomen van de buren en de bomen langs de straat zorgen voor extra opkuis-

werk in de tuin.

De meeste mensen vinden het opruimen ervan helemaal geen leuke bezigheid en ..... massa's gevallen bladeren hebben trouwens al vaak geleid tot frustraties en burenruzies…

 

 

 

 

 

 

 

Wat te doen met afgevallen bladeren ?

 

Wanneer bladeren afvallen op je gazon, is het zeker aangeraden om deze regelmatig weg te halen. Ze nemen het licht van het gazon af waardoor in eerste instantie een gele verkleuring optreedt.  Bij langdurig lichtgebrek van het gazon zal het gras afsterven en in het voorjaar vullen de kale plekken zich met onkruid.

 

In de borders, tussen struiken en bloemenpartijen mogen de bladeren wel blijven liggen.  De laag bladeren zal zelfs een isolerende werking hebben tijdens de winter.

Op terrassen, paden en opritten zijn afgevallen bladeren meer een last dan een voordeel.  Het ziet er veelal onverzorgd uit en bovendien gevaarlijk om uit te glijden want bladeren zijn steeds vochtig en glibberig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het opruimen van al het bladafval is een tijdrovende en zware klus, vooral wanneer de bladeren nat zijn.

Waar mogelijk gebruiken de GAZONMEESTERS hiervoor zelfs een speciale professionele grasmachine die bijna alle bladeren van uw gazon in één beweging verwijdert.

bottom of page