Waterhuishouding in deTuin
De waterhuishouding in en rond onze woning wordt een steeds belangrijker gegeven in ons dagelijkse leven - kijk maar naar de problematiek hieromtrent van de laatste zomer(s). Niet alleen mens en dier hebben veel last van de droogte, ook de planten in onze tuin zien er van af ....
Als individu kunnen we de hele wereld helaas niet veranderen maar er zijn wel wat mogelijkheden om binnen onze eigen leefwereld een aantal aanpassingen te doen die wel degelijk een behoorlijke invloed en impact hebben.
Hieronder overlopen we een aantal mogelijkheden :
Bescherm je grasmat
Ons gras verslindt veel water; zeker wanneer het kort gemaaid is. De bodem warmt veel sneller op bij kort gemaaid gras en als er water op valt, verdampt
meer dan de helft vooraleer het in de grond kan trekken (reeds vanaf 25°C).
Je gazon wat hoger laten staan geeft reeds veel meer schaduw aan de ondergrond, houdt dus meer water vast en zorgt voor een groener gazon.
Als je grasmat iets hoger staat is er ook een
grotere bladoppervlakte van je gras waardoor
er een grotere fotosynthese is en dit zorgt dan
weer voor een betere ontwikkeling van de
wortels van je grasmat.
- al veel weides gezien die even dor worden in de zomer van de droogte ?? -
Weet ook dat gras eigenlijk heel veel droogtestress aankan; een grasperk dat volledig uitgedroogd en verdord is, komt weer tot leven bij een regenbui.
Zo lang de wortels wat vocht hebben zal je grasmat herstellen.
Daarom is het ook belangrijk om, bij vernieuwing van je grasmat (bvb bij doorzaaien), te kiezen voor dieper wortelend graszaad. Hierdoor gaat je grasmat een grotere droogte kunnen weerstaan en beter kunnen herstellen.
Als je toch je grasmat wat wil besproeien (of begieten), doe dit dan 's avonds of 's nachts; je verlies door verdamping vermindert dan met meer dan 50% !!
Ook wanneer je denkt dat je grasmat verloren is (volledig verdord en geel), stop dan niet met het af en toe een beetje water te geven zodat de wortels van je gras vochtig kunnen blijven.
Plant een boom
Als je tijdens warme zomermaanden doorheen een bos wandelt bemerk je hoeveel koeler het er is. Ook in je tuin zorgen bomen voor een dergelijk effect. Ze houden de warmte tegen en zorgen dus voor minder uitdroging van de ondergrond.
Hun invloed op het oppervlakkige water is beperkt daar wortels van bomen veel dieper in de grond hun water zoeken. De voordelen zijn vele malen groter en de ondergrond blijft makkelijk 10°C lager in de schaduw van een boom; ook jij zelf, je kinderen en je huisdieren zullen dit erg waarderen....
Als je zou overwegen om bomen aan te planten in je tuin kies dan bij voorkeur voor inlandse bomen die goed tegen de droogte kunnen zoals bvb een eik, een els, een linde of een esdoorn.
Regenwater opvangen
Dit is heel vanzelfsprekend zou iedereen denken maar het wordt bijlange na niet voldoende gedaan; zeker als je weet dat de droge zomers een bijna jaarlijks terugkomend probleem zullen worden.
Iedereen kent van die grote waterputten die onder de grond worden gestoken om regenwater op te vangen - misschien hebt u er zelf ook al één.
Er zijn zo veel voorwendsels om te denken dat het niet van toepassing is in uw tuin en toch .... niets is minder waar.
Er bestaat een heel gamma aan nieuwere,
lichtere en smallere (smaller dan een deur-
opening) water reservoirs om in je tuin in te
graven. Indien ondergronds niet kan zijn er
eveneens vele mogelijkheden om dit
tegenwoordig bovengronds te doen ...
De traditionele zijn gemaakt uit beton; deze zijn prima, maar soms minder makkelijk verhandelbaar - vandaar dat reservoirs uit kunststof momenteel veel mogelijkheden biedt voor daar waar betonnen niet mogelijk zijn ....
Indien een grote op zich niet kan, kunnen meerdere kleinere onderling verbon-
den worden zodat u toch een groot volume aan regenwater kunt bufferen.
Iets wat momenteel nog veel minder ingeburgerd is,
maar ook erg doeltreffend is, zijn infiltratiekratten
of -putten. Hierbij wordt water van bvb een oprit of
een terras via een grondgoot naar zo'n infiltratieput
geleid langswaar het in de ondergrond kan trekken
(infiltreren). Deze kunnen ook aangesloten worden
als overloop van een waterreservoir zodat, eens je
waterput(ten) vol zijn het water toch nog nuttig naar
de ondergrond kan geleid worden ipv deze naar de
riolering te laten afvloeien.
Zou je hieromtrent meer informatie willen of overwegen om een aanpassing te laten uitvoeren, dan kun je ook bij DE GAZONMEESTERS terecht voor raad en daad - wij plaatsen zowel waterputten (alle soorten) als infiltratieputten en kunnen ook bij alle aansluitingen van dienst zijn.
Aangepaste plantenkeuze
Moet je planten vervangen, overweeg dan te kiezen voor planten die beter bestand zijn tegen langere droge periodes; dit hoeven zeker geen Mediterrane planten te zijn, daar je dan in de winter problemen zult hebben om ze te kunnen beschermen tegen de koude.
We sommen hieronder enkele tuinplanten op die goed tegen droogte kunnen :
Lavendel Wilde grassen (bvb Pennisetum Hameln)
Muurfijnstraal (Erigeron) Ijzerhard (Verbene Bonariensis)
Kattenkruid (Nepeta) Zonnehoed (Echinacea)
Sedum (verschillende kleuren) Klimop op stam (Hedera Helix Arbores)
Er zijn er zeker nog veel meer dan deze - ook daarvoor kunnen wij jou indien gewenst advies in geven en planten aanbrengen.
Ook een resem bodembedekkers behoren tot de mogelijkheid om uitdroging van de ondergrond te vermijden.
In plantenperken kan er ook gekeken worden om een laag boomschors of houtsnippers te leggen tussen de planten; dit zorgt ervoor dat de bodem hier niet (of veel minder) uitdroogt bij grote hitte.
Aangepaste plantenkeuze
Net zoals mensen kun je planten ook lui maken; en dit geldt zowel voor struiken, bloemen als gazons. Als je ze overvloedig water geeft, gaan ze ook geen moeite doen om dieper te gaan wortelen en zijn ze minder resistent bij drogere periodes.
Bestratingen
Onrechtstreeks hebben we het hier al over gehad. Denk goed na als je bijkomende bestrating of verharding dient of wil uitvoeren. Probeer zo veel mogelijk het water toch te laten doordringen naar de ondergrond; dit kan zoals aangehaald door infiltratieputten maar bvb ook door aangepaste verhardings-vormen die het water doorlaten - dit wordt vaak vermeld als zijnde de waterdoorlaatbaarheid van bepaalde bestratingen.
Verhardingen die een gunstige doorlaatbaarheid hebben zijn bvb grindmatten en waterpasserende klinkers. Ook onderbrekingen in een verharding zijn interessant daar het regenwater dan tussen de bestratingselementen in de ondergrond kan sijpelen in plaats van gelijk afgevoerd te worden via de rioleringen. Meer info kun je hierover terugvinden in onze pagina's omtrent bestratingen ....