top of page

Aanleggen Gazon - Inzaaien

Als doorzaaien geen optie is of je wil hoe dan ook je gazon opnieuw aanleggen, dan kunnnen de GAZONMEESTERS jou ook hierbij van dienst zijn. Een nieuwe gazon aanleggen gebeurt best in het voorjaar of in het najaar en de grondtemperatuur dient voldoende hoog te zijn (min 10° C) opdat het graszaad dan snel kan ontkiemen.

We beginnen met het omwoelen van de grond met een bakfrees om een perfecte groei-omgeving te creëren. Dit is ook het ideale moment om kalk en compost toe te voegen.  Achtergebleven stenen en wortels dienen hier

nauwkeurig te worden verwijderd.

 

 

 

 

 

 

Daarna moeten we het terrein terug effenen.  Door middel van een rotoreg met aangebouwde wafelrol zal je grond in een paar werkgangen perfect geëgaliseerd zijn en zijn we klaar om te beginnen zaaien.  Het zaaien zelf kan manueel ofwel machinaal gedaan worden.  We gebruiken normaal een

rotoreg met zaaibak maar voor kleinere gazons

wordt ook nog vaak gebruik gemaakt van een

strooiwagen.

 

 

 

 

 

 

Na het zaaien gebruiken we de tuinrol om het zaad aan te drukken en in te sluiten in de aarde.  Ook het wegwaaien of opgegeten worden door de vogels wordt hiermee drastisch beperkt.

Na het zaaien moet de toplaag voldoende vochtig gehouden worden zolang het kiemingsproces duurt.  Dit bevordert een vlotte en gelijkmatige opkomst.

Het duurt ongeveer twee tot drie weken voordat de eerste grassprietjes tevoorschijn komen.

Zodra het gras ongeveer 10 cm hoog is kan het gazon

voor de eerste keer gemaaid worden, maar tijdens de

eerste maaibeurten mag deze niet onder de 5 cm

gemaaid worden.

bottom of page